علت‌های نگرانی در کودکان و نوجوانان

عوامل متعددی موجب بروز نگرانی در کودکان و نوجوانان می‌شوند. حوادث خارج از کنترل مانند زلزله، سیل و طوفان‌های سهمگین، افراد زورگو، جدایی، مرگ یکی از عزیزان، سختگیری زیاد، پرورش روحیه کمال‌گرایی، اشتباه در انجام کارها و سرزنش شدن ازجمله عواملی هستند که در بروز نگرانی تأثیر دارند.

عامل دیگر بروز و تشدید نگرانی در کودکان و نوجوانان، خانواده است. خانواده‌هایی که نگرانی زیاد دارند و آن را در مقابل کودک و نوجوان بروز می‌دهند،‌ نگرانی را به فرزند خود منتقل می‌کنند. نگرانی پدر و مادر در مورد شکست اقتصادی، یا عدم موفقیت در شغل، خوب برگزار نشدن مهمانی‌ها، عدم موفقیت فرزندان، مورد قضاوت قرار گرفتن، یا مشکلات اجتماعی و اقتصادی ازجمله مواردی می‌تواند باشد که در خانه به زبان آورده می‌شود و موجب نگرانی فرزندان می‌شود.

آسیب های نگرانی در کودکان و نوجوانان

نگرانی، اضطراب را به وجود می‌آورد. اضطراب مشکلات جسمی زیادی به دنبال دارد، مانند افزایش ضربان قلب، عرق کردن، نفس‌تنگی، به هم خوردن معده و یا مشکلات روانی مانند افسردی . نگرانی اگر بیان شود می‌توان آن را تشخیص داد ولی اضطراب را می‌توان از طریق به هم خوردن وضعیت خواب و غذا (به‌صورت پرخوری و یا کم خوری)، ناخن جویدن، لکنت زبان، خشکی دهان و یا مشکلات مزاجی تشخیص داد.

درمان نگرانی در کودکان و نوجوانان

  • چون کودک در خانه، مدرسه و اجتماع، به‌جای امنی برای زندگی و فعالیت نیاز دارد، ضروری است در خانه آرامش وجود داشته باشد تا از نگرانی‌های او کم شود. در مقابل اشتباه‌ها، ترس‌ها و مشکلاتی که سر راه او قرار می‌گیرد، با ملایمت با او رفتار کرد. باید با صمیمیت و آرامش با او صحبت کرد و به او فرصت صحبت‌کردن داد.

  • برخی از نگرانی‌های کودکان و نوجوانان از تنهایی و خطرات آن است، باید تا حد ممکن خردسالان را حتی برای مدت کوتاه تنها نگذاشت. در سنین کودکی باید در زمان ترک آن‌ها، با آن‌ها صحبت کرد، علت تنها گذاشتن آن‌ها را باید توضیح داد. همچنین به کودک قول داد که در یک مدت‌زمان خاص که برای او قابل‌درک است، برمی‌گردید. برای جلب اعتماد او ضروری است که به قول خود عمل کرد. بهتر است مدت‌زمان ترک کودک از مدت کم شروع شود و کم‌کم افزایش یابد.

  • کودک و نوجوان از بزرگ‌ترها به‌ویژه والدین الگوپذیری دارند. یکی از راه‌های کاهش نگرانی‌های او، کنار آمدن با نگرانی‌های خود است. با ورزش، گردش خانواده، بازی‌های خانوادگی و مدیریت نگرانی‌های خود می‌توانید آن‌ها را کاهش دهید. باهم غذا خوردن، گردش رفتن و بازی کردن از نگرانی‌های کودک کم می‌کند.

  • از کودک و نوجوان نباید انتظار زیاد داشت. با او باید صحبت کرد، از اشتباه‌های خودتان صحبت کنید، خاطرات را مرور کنید تا او بفهمد که بزرگ‌ترها هم اشتباه می‌کنند. در مورد حوادثی که در بیرون بر او می‌گذرد با آرامش صحبت کنید. نشان دهید که به او گوش می‌دهید، با او همدلی کنید. به او کمک کنید تا خود مسائلش را حل کند. فقط او را حمایت کنید که بتواند با مشکلات کنار آید، و راه‌حل‌ها را پیدا کند. به او راه‌حل ندهد. به‌این‌ترتیب او خواهد فهمید که اگر مشکلی پیش آید می‌تواند آن را حل کند و نگران مشکلات نخواهد بود.

    داستان‌ها ازجمله تجربه‌هایی مطلوب هستند که می‌توان در اختیار کودک و نوجوان گذاشت. او با همانندسازی با شخصیت داستان می‌تواند درک کند که او هم می‌تواند مشکلش را حل کند و بهتر است نگران نباشد.

نمونه‌ای از داستان‌های مرتبط نگرانی در کودکان و نوجوانان

در ادامه، چند مورد از داستان‌هایی که به موضوع نگرانی در کودکان و نوجوانان و درمان آن توجه دارد آمده است. با انتخاب هر عنوان از کتاب‌ها، می‌توانید به خلاصه داستان، بحث و گفت‌وگوهایی درباره چگونگی استفاده از داستان و پرسش‌هایی درباره محتوای آن دسترسی داشته باشید.

خلاصه کتاب
خلاصه کتاب
خلاصه کتاب