اهمیت تفکر خلاق و به طور کل تفکر در زندگی افراد، یکی از دلایلی که زندگی در بزرگسالی با مشکلات زیادی همراه است، نداشتن توانمندی در تفکر است. منظور از تفکر، شیوه فکر کردنی است که اخلاقی و انسانی است، به جوانب یک مسئله توجه می‌کند، پیامدها را در نظر دارد و با توجه به مسئولیت فردی و اجتماعی بهترین تصمیم را برای رهایی از مشکل می‌گیرد. کسانی از این شیوه تفکر در زندگی بهره می‌گیرند که مهارت‌های تفکر مانند تفکر خلاق، انتقادی، تحلیلی و مراقبتی در آن‌ها پرورش یافته باشد. پس تفکر خلاق از جمله مهارت های فکری است و از تفکر تحلیلی، انتقادی و تصویرسازی ذهنی کمک می‌گیرد.

خلاقیت، فکری تازه یا راه حلی نو برای یک مسئله کهنه است که کودک می‌تواند در موقعیت‌های مختلف ارائه دهد. ممکن است راه حلی که کودک ارائه می‌دهد را از کس دیگری نیز شنیده باشید، با وجود این، چون این فکر برای اولین بار به ذهن کودک شما رسیده است، راه حل نو به شمار می‌آید. برای نمونه، کودکی که شکل ابر را در آسمان به شیرجنگل تشبیه می‌کند یا صدای رعد و برق را به غرش شیر، با اینکه ممکن است برای ما تعبیر جدیدی نباشد؛ ولی برای او فکری نو است. در واقع، فکر خلاق از آرایش مجدد تجربه‌ها و دانسته‌ها و کشف رابطۀ جدید بین آن‌ها به وجود می‌آید یعنی کودک رابطه ای که در ذهن او وجود نداشته کشف می‌کند مانند رابطۀ بین شکل ابر و شیر جنگل.

خلاقانه فکر کردن، نوعی تفکر واگراست که به هر چیزی از جنبه‌ای متفاوت توجه دارد. به‌جای ایده‌های رایج و کهنه، با شیوه‌ای نو مسائل را بررسی می‌کند، اگر از او نظری می‌خواهید، نظری متفاوت با دیگران دارد. راه‌حل‌هایی که او برای مشکلات انتخاب می‌کند، جدید و غیرقابل پیش‌بینی است. تفکر خلاق، توانایی دیدن چیزها به گونه ای متفاوت است. همچنین توانایی توجه به زوایایی از مسائل که دیگران نمی‌توانند ببینند؛ پیدا کردن راه حل جدید برای آن‌ها و ابراز عقایدی جدید به تفکر خلاق نسبت داده می‌شود.

فواید مهارت تفکر خلاق در کودکان

تفکر خلاق فوایدی برای فرد و نیز اطرافیان و جامعه دارد. این تفکر موجب شادمانی درونی، افزایش اعتماد به نفس و محبوبیت فرد می‌شود. به طور معمول کسانی که تفکر خلاق دارند، سریع تصمیم می‌گیرند، از نظر اقتصادی رشد بیشتری می‌کنند، راحت استخدام می‌شوند و در محیط‌های کاری مورد تشویق قرار می‌گیرند. این افراد به راحتی و سریع مشکل‌های اطرافیان را حل می‌کنند موجب آرامش دیگران می‌شوند و به توسعه جامعه کمک می‌کنند. پیدا کردن راه حل خلاقانه و سالم برای مسائل، زندگی شادمانه و موفقی را می‌سازد.

عدم پرورش مهارت تفکر خلاق چه مشکلاتی بوجود می آورد؟

ممکن است بپرسید کسانی که خلاقیت ندارند دوران کودکی و بزرگسالی را طی می‌کنند، ازدواج می‌کنند و به کار مشغول هستند، پس چرا توصیه می‌شود تفکر خلاق در کودک و نوجوان پرورش داده شود. اگر دقت کنید، آنانی که تفکر خلاق ندارند و نمی‌توانند راه درست را برای حل مشکلات خود بیابند، یا دیگران برای آن‌ها تصمیم می‌گیرند و مشکلات آن‌ها را حل می‌کنند و یا، زندگی آن‌ها همواره با مشکل روبه‌روست و افراد موفقی نیستند. در مدرسه همواره از همه شکایت دارند، همواره مورد آزار قرار می‌گیرند و یا گوشه‌گیر هستند، زندگی مشترک آن‌ها یا به جدایی می‌کشد و یا همواره ناراضی هستند. در برخورد با دیگران، تنها یک راه حل را در نظر می‌گیرند: مشکل را تحمل کنند و اذیت شوند، یا به هر قیمتی شده، حتی با خشونت، ثابت کنند که حق با آن‌ها است و برتری خود را به شیوه‌ای نادرست نشان دهند. آن‌ها راه حل بهتری برای حل اختلاف و ساختن زندگی سالم و بدون تنش نمی‌شناسند. به طور معمول، آن‌ها در محیط کار هم زیاد تأثیرگذار نیستند، علاقه‌مند به یک کار مشخص و تکراری هستند. فردی که خلاقیتی در تفکر ندارد، زندگی خطی و یکنواختی دارد. در محیط کار استقبالی از این افراد نمی‌شود. آن‌ها ناچار هستند ایده‌ها را از دیگران بگیرند یا کپی‌برداری کنند؛ دوستی با چنین افرادی جذاب نیست.

آیا کودک و نوجوان ما از تفکر خلاق استفاده می‌کند؟

هر زمان برای پیدا کردن راه حلی برای یک مشکل، راه پیشنهادی به صورت واضحی متفاوت از راه‌های معمول بوده به گونه‌ای که شگفتی شما را برانگیزد، از راه‌های خلاقه برای حل مشکل استفاده شده است. تبدیل یک وسیله معمولی در خانه مانند بطری آب به یک باغچه رشد گیاه و یا ساختن اسباب بازی با استفاده از وسایل دورریختنی، از جمله خلاقیت‌های فکری است. پس تفکر خلاق می‌تواند به هر روش و عمل غیرمتعارف و مفیدی که به‌کار گرفته شود نسبت داده شود. اگر کودک از این گونه روش‌های متفاوت استفاده می‌کند، او خلاق است. ولی اگر خلاقیت در کار و تصمیم گیری ندارد، می‌تواند پرورش داده شود.

ویژگی‌های افراد با تفکر خلاق چیست؟

خلاقانه فکر کردن، نوعی تفکر واگراست که به هر چیزی از جنبه‌ای متفاوت توجه دارد. افرادی که از تفکر خلاق برخوردارند، بیشتر به موشکافی و یا کنجکاوی می‌پردازند و نکات ریز و غیرمعمولی را بهتر از دیگران می‌بینند. به‌جای ایده‌های رایج و کهنه، با شیوه‌ای نو مسائل را بررسی می‌کند، اگر از او نظری می‌خواهید، نظری متفاوت با دیگران دارد. راه‌حل‌هایی که او برای مشکلات انتخاب می‌کند، جدید و غیرقابل پیش‌بینی است.
این افراد در زندگی تحصیلی موفق‌تر هستند چون از روش‌های مؤثرتری برای یادگیری و ارتباط و بیان آموخته‌ها استفاده می‌کنند، شغل پر رونق‌تری دارند چون کالا و خدمات متفاوت از رقیبان، که بیشتر مورد توجه مردم است، عرضه می‌کنند و هر زمان با مشکلی برخوردکردند بهتر از دیگران می‌توانند مشکل را تبدیل به یک فرصت کنند.

به راحتی می‌توان تفاوت بین کودک و یا نوجوانی که از تفکر خلاق استفاده می‌کند و آنکه از آن استفاده نمی‌کند، تشخیص داد. یک کودک و یا نوجوان ممکن است زمانی که با مشکلی روبرو می‌شود، نتواند راه حلی برای آن بیابد و یا فقط به یک راه حل مانند دعوا، بسنده کند. ولی کودک و یا نوجوان دیگر، بهترین راه حل را می یابد و روابط خود را خراب نمی‌کند. کسی که اهل تفکر و استفاده از تفکر خلاق است، جوانب و پیامدهای هر تصمیمی را در نظر می‌گیرد و بعد راه حل مناسب را انتخاب می‌کند.

چون تفکر خلاق، توانایی دیدن چیزها به گونه ای متفاوت است و نیز توانایی توجه به زوایایی از مسائل که دیگران نمی‌توانند ببینند؛ افرادی که تفکر خلاق دارند، به راحتی راه حل جدید و بهترین راه حل را برای مسائل می یابند و عقایدی جدیدی ابراز می کنند. به طورمعمول کسانی که خلاقانه فکر می‌کنند، اعتماد به نفس دارند، به راحتی عقیده خود را بیان می‌کنند. همچنین کودک و یا نوجوانی که مهارت تفکر خلاق دارد، از حضور ذهن خوبی برخوردار است، به علت استفاده مداوم از تفکر، تمرین دارد و می‌تواند به راحتی و به سرعت تصمیم‌گیری کند. بنابراین، کمتر با مشکل روبرو می‌شود. در حال حاضر، به علت پیچیدگی کارها، توانایی تفکر خلاق، یکی از ویژگیهای برجسته و مشخصه‌های شغلی است که در زمان استخدام مورد توجه است.

راه های پرورش مهارت تفکر خلاق در کودکان

تفکر خلاق، مهارتی نیست که بتوان به صورت مستقیم به کودک و نوجوان آموزش داد. کارل راجرز از روانشناسانی است که بر فرد و توانمندیهای او ارزش می‌گذارد. او معتقد است که “استعداد خلاقیت در هر فردی وجود دارد، فقط منتظر شرایط و موقعیت مناسب برای رهایی و بیان می‌باشد”. پس بر پایه نظر او پرورش تفکر خلاق به تمرین نیاز دارد.

  • با تغییری که در زندگی، بازی و یا تغییر در شیوه کتاب خواندن، درس خواندن و بازی با کودک و نوجوان صورت ‌گیرد، می‌توان خلاقیت را به او آموخت. زندگی و بازی در طبیعت نیز در افزایش تفکر خلاق تأثیر دارد.

  • آگاهی و دانستن، یکی از راه های رشد مهارت تفکر خلاق در کودکان است. با فراهم کردن فرصت تمرین برای پرورش مهارت‌های فکری از طریق مطالعه و تجربه‌اندوزی می‌توان به پرورش مهارت تفکر خلاق کمک کرد.

  • از دیگر راه‌های پرورش تفکر خلاق در کودکان تشویق آنان به کنجکاوی، پرسش و گوش دادن فعال به نظرات آنان است. سخن گفتن با کودک و نوجوان درباره نظرها و ایده‌های آنها و یا گفتگو در مورد ایده های دیگران، تحلیل و گفتگو در مورد یک تصویر و آنچه آن‌ها در پس یک تصویر معمولی، نقاشی و یا داستان، می‌بینند در پرورش خلاقیت تأثیر دارد.

  • طراحی بازی و بازی با کودک و یا نوجوان، دادن مسئولیت کارها، حتی اگر اشتباه می‌کند؛ آن‌ها از اشتباه‌ها پی به تصمیم نادرست می‌برند؛ بازی با رنگ‌ها، نقاشی و کاردستی، بازی با خمیر، کار با پازل و لگو، بازی با وسایل عادی در خانه و جان‌بخشی به آن‌ها، از جمله راه‌های پرورش تفکر خلاق می‌باشد.

  • داستان از ابزارهای تفکر خلاق به‌شمار می‌آید. مادری از انیشتین پرسید چگونه کودک خود را خلاق و با هوش تربیت کنم، انیشتین به او گفت برای او داستان‌های خلاق بخوان، مانند داستان‌های پریان، اگر می‌خواهی خلاق‌تر شود، داستان‌های خلاق بیشتر بخوان. داستان از طرق مختلف می‌تواند در پرورش خلاقیت تأثیر داشته باشد. داستان‌هایی که به شیوه خلاقانه ای طراحی شده‌اند، مانند داستان‌های افسانه‌ای و تخیلی، داستان‌هایی که ماجراهای متنوع دارند، آن‌هایی که شخصیت‌ها به شیوه خلاقانه‌ای مشکلات و مسائل پیش رو را حل می‌کنند و آنانی که تصویرسازی ذهنی را تقویت می‌کنند، از جمله داستان‌هایی هستند که به رشد خلاقیت کمک می‌کنند. از طرف دیگر، داستان‌هایی که نویسنده در آن‌ها خلاقیت خاصی به‌کار برده نیز برای خواننده جوان شگفتی آفرین است و مشوقی برای تفکر خلاق.

  • روش‌های استفاده از داستان نیز در پرورش تفکر خلاق مؤثر است. برای نمونه، کودک و یا نوجوان را تشویق کنید بعد از خواندن داستان پایان داستان، شخصیت‌ها و یا رویدادها را تغییر دهد. سخن گفتن با کودک و نوجوان درباره نظرها و ایده‌های او و در مورد داستان، شخصیت‌ها، احساس و رفتار آن‌ها نیز به پرورش خلاقیت او کمک می‌کند. همچنین در تحلیل شخصیت های داستان می توان راه حل‌های خلاقانه ای که آنها در تصمیم‌های گیریها انتخاب می کنند را شناسایی کرد و در مورد آن‌ها با کودک و یا نوجوان گفتگو کرد.

نمونه‌ای از داستان‌های مرتبط

در ادامه، چند داستان مناسب برای پرورش تفکر خلاق آمده است. با انتخاب هر عنوان از کتاب‌ها، می توانید به خلاصه داستان، بحث و گفت‌وگوهایی درباره چگونگی استفاده از داستان و پرسش هایی درباره محتوای آن دسترسی داشته باشید.

خلاصه کتاب
خلاصه کتاب
خلاصه کتاب