عنوان: سنجاب ترسو به اردو می رود
نویسنده و تصویرگر: ملانی وات
مترجم: محبوبه نجف‌خانی
ناشر: آفرینگان، 1394
تعداد صفحات: 32
گروه سنی: 6-9 سال

داستان «سنجاب ترسو به اردو می رود» ماجرای سنجابی است که از اردو رفتن خوشش نمی‌آید و ترجیح می‌دهد تمام زمان خود را در خانه بگذراند‌‌. او فکر می‌کند طبیعت وحشی جانش را به خطر می‌اندازد‌‌. سنجاب می‌ترسد چیزهایی مانند پشه، راسو، ماسه‌های نرم، خانوادۀ خرس‌ها، پنگوئن‌ها و زیپ‌ها برایش دردسر درست کنند‌.
روزی سنجاب ترسو تلویزیون را روشن می‌کند اما می‌بیند که کار نمی‌کند‌‌. باید دوشاخ آن را به پریز بزند‌‌ اما او برای این که خودش را به نزدیک‌ترین پریز برق برساند باید از خانه بیرون برود و وارد حیات وحش شود‌‌. او برای این که به دردسر نیفتد برای کارهایش برنامه‌ریزی می‌کند‌‌ و تمام وسایل ایمنی را با خود برمی‌دارد‌‌، تمامی اقداماتی که باید انجام شود را لیست می‌کند و به راه می‌افتد‌‌.
همه‌چیز خوب پیش می‌رود تا این که سروکلۀ یک پنگوئن پیدا می‌شود‌‌. سنجاب ترسو، خیلی مضطرب می‌شود‌‌، وجود یک پنگوئن اصلاً توی برنامه‌اش نبود‌‌، سنجاب با دستپاچگی پا به فرار می‌گذارد‌‌. بعد از کلی چرخیدن‌ها و بالا و پایین رفتن قایقی کنار اسکله پیدا می‌کند و توی آن قایم می‌شود‌‌.
مدت زیادی را آن‌جا می‌گذراند اما دیگر خبری از پنگوئن نیست‌‌. کم‌کم با قایق شروع به حرکت می‌کند و توجهش به زیبایی‌های طبیعت وحشی و غروب آفتاب جلب می‌شود. او در هوای تمیز نفس می‌کشد، با لذت کلوچۀ برشته می‌خورد، روی چمنزارها با آسودگی دراز می‌کشد و به ستاره‌ها نگاه می‌کند‌‌. صبح روز بعد او دوشاخه را به پریز می‌رساند و به خانه برمی‌گردد‌‌. این سفر سنجاب ترسو را به فکر می‌اندازد که باید ریسک‌پذیر باشد چون برخی از تجربه‌ها به ریسک آن می‌ارزد.

یکی از راهکارهای کاهش نگرانی، گفت‌وگو با کودک و نوجوان نگران است. شما می‌توانید از داستان‌هایی مانند داستان «سنجاب ترسو به اردو می رود» برای شروع گفت‌وگوی خود استفاده کنید و با تمرکز روی رفتار سنجاب و این که چه چیزی موجب شده بود او خود را از طبیعت محروم کند تفکر کودک خود را به چالش بکشید.
به او اجازه دهید خودش دربارۀ درستی و نادرستی رفتار سنجاب فکر کند و نظر دهد و خودش به نتیجه برسد. بگذارید گفت‌وگوی شما ادامه یابد و پس از تمام شدن بحث، سعی کنید از او دربارۀ دوستان و اطرافیانش بپرسید که آیا کسی مانند سنجاب قصه می‌شناسد که نگران همه‌چیز باشد و فکر کند همه می‌خواهند به او آسیب برسانند؟ به این صورت با نمونۀ عینی ویژگی‌های رفتاری شخصیت اصلی داستان «سنجاب ترسو به اردو می رود» آشنا می‌شود و دقت و تمرکزش به داستان بیشتر می‌شود.
از کودک بخواهید به راه‌حلی برای کمک به افرادی که دچار ترس و اضطراب هستند فکر کند و فقط با مطالعۀ مقالۀ «نگرانی در کودکان و نوجوانان» و کتاب «آیا کودک شما می‌ترسد؟» بحث را هدایت کنید؛ با چنین روشی زندگی و شیوۀ تفکر کودک با ماجرا پیوند می‌خورد و داستان در او درونی می‌شود. همچنین با تأکید بر بخش پایانی داستان که سنجاب حس خوشایندی را تجربه می‌کند می‌توانید به کودک آرامش را نوید دهید و به او اطمینان دهید که اگر نگران نباشد اتفاقی نمی‌افتد.

شما می‌توانید از پرسش‌های زیر برای بحث و گفت‌وگو با کودکتان دربارۀ داستان «سنجاب ترسو به اردو می رود»، بهره ببرید.

  • چرا سنجاب از بیرون رفتن خوشش نمی‌آمد؟
  • چه چیز باعث شد که سنجاب مجبور شود از خانه خودش بیرون برود؟
  • او برای بیرون رفتن از خانه چه کارهایی انجام داد؟
  • آیا نقشۀ سنجاب عملی شد؟ چرا؟
  • پس از این‌که سنجاب با دیدن پنگوئن فرار کرد چه اتفاقی برایش افتاد؟
  • در گردش در طبیعت چه حسی برای سنجاب داشت؟ آیا او این تجربه را دوست داشت؟
  • انتهای داستان سنجاب به چه نتیجه‌ای رسید؟
  • کسی را می‌شناسی که همچون سنجاب نگرانی‌هایی داشته باشد؟ به نظرت چه‌طور باید به او کمک کرد؟
  • آیا تاکنون، نگرانی‌هایی مثل نگرانی‌های سنجاب داشته‌ای؟ می‌توانی دربارۀ آن‌ها صحبت کنی؟

برای کودکی که مثل داستان «سنجاب ترسو به اردو می رود» نگرانی‌های زیادی دارد، بهتر است از بازی «جعبه نگرانی‌ها» استفاده کرد، در این بازی کودک هر نگرانی‌ را روی یک برگه می‌نویسد و آن‌ را درون جعبه می‌اندازد. با هم قرار می‌گذارید هر روز یک برگه را بردارید، دربارۀ آن گفت‌وگو کنید، داستانی مرتبط با آن نگرانی بخوانید و بازی کنید.